Bądź na bieżąco!



Zapisz się do naszego newslettera
i ciesz się najnowszymi informacjami
z Twojego regionu.

Od dziś będziesz wiedział(a) wszystko to, co dzieje się interesującego nie tylko w Twoim sołectwie lecz także w całej Twojej okolicy. Nie zwlekaj, zapisz się już teraz!

zapisz się
Bądź na bieżąco!
zapisz się Zapisz się do naszego newslettera i ciesz się najnowszymi informacjami z Twojego regionu.
DZIŚ:
wtorek,16 kwietnia
Imienieny:
Julia, Erwina, Benedykt
dziś
pogoda_1
°C
jutro
pogoda_2
°C
Wyznacz trasę swojej podróży
1
2
<POWRÓT
Piękne są te powroty ...
obrazek
Jesienny redyk, zwany też gwarowo jako "osod", po dziś dzień utrzymuje tradycyjną formułę. Mniej liczne niż kiedyś, jednak tak samo barwne kierdle owiec prowadzone przez bacę, juhasów a nieraz i gospodarzy wracają z hal. Nadal wypasane są polany pod Tatrami, w Gorcach, w Beskidzie Niskim, pod Babią Górą, na Żywiecczyźnie i w Bieszczadach. Wypas trwa pięć miesięcy - od Świętego Wojciecha do Świętego Michała. To nie jest "łatwy chleb" - wstawać do dojenia trzeba bardzo wcześnie, nocami strzec stada przed wilkami a i pogoda potrafi dokuczyć ... . Jednak siła tej tradycji jest wielka, a to właśnie przestrzeganie tradycji i szacunek dla niej pozwala na przetrwanie czegoś, co w dobie postępującej "nowoczesności" już dawno stałoby się reliktem przeszłości. I to jest piękne!
GALERIA ZDJĘĆ
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz

UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ