Świąteczne dekoracje i smakołyki, tradycyjne pisanki, prace twórców ludowych- to wszystko można było zobaczyć 8 kwietnia na III Gminnym Pokazie Stołów Wielkanocnych w Ośrodku Kultury i Turystyki w Pakości. W tym roku Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelca zaprezentowało Stół Wielkanocny. Na stołach nie zabrakło przeróżnych smakołyków, których mógł skosztować każdy z przybyłych gości.
Oprócz pokazu stołu wielkanocnego, swoje stoiska zaprezentowali również:
- Stoisko z rękodziełem Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Pakości,
- Stoisko z rękodziełem Klubu „Art” z Piechcina,
- Stoisko z kosmetykami firmy „Souvre” z Pakości
- Stoisko Świetlicy Przystań Ośrodka Pomocy Społecznej w Pakości z ozdobami świątecznymi
- Stoisko z rękodziełem sekcji zainteresowań Haft Kujawski działającej Przy Ośrodku Kultury w Pakości
- Prace wykonane przez dzieci ze Świetlicy Środowiskowej SŁONECZKO oraz sekcji plastycznej działającej przy Ośrodku Kultury w Pakości.
Imprezie towarzyszył występ zespołu Pakościanie oraz występ dzieci ze szkoły podstawowej w Kościelcu. W trakcie trwania imprezy rozstrzygnięty został również konkurs na najpiękniejszy stroik wielkanocny. W konkursie wzięło udział 54 dzieci, w tym z przedszkoli z terenu gminy Pakość 29 osób, ze szkół podstawowych z Pakości i Kościelca 20 uczniów, z Gimnazjum w Pakości 5 uczniów. Uczestnicy wykonali prace własnoręcznie, zgodnie z regulaminem konkursowym. Konkurs miał na celu propagowanie tradycji i folkloru związanego ze świętami wielkanocnymi. Nagrody za udział w konkursie wręczył Burmistrz Pakości- Wiesław Kończal, Dyrektor Ośrodka Kultury i Turystyki w Pakości- Joanna Reimann oraz Adam Banaszak Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Na wielkanocnym stole mieszkańca Kujaw nie powinno zabraknąć kujawioka oraz żuru. Typowy żur kujawski, przyrządzało się na zakwasie z mąki żytniej w glinianym garnku, tzw. żurowniku. Kujawiok to z kolei drożdżowa babka wielkanocna, posypana cukrem pudrem lub polana białym lukrem.
Oprócz kujawioka na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań przygotowywanych w oparciu o mięsa i wędliny. Nie można także zapomnieć o chlebie, soli, chrzanie i jajkach. Bez nich nie udałoby się śniadanie wielkanocne.
W Łącku już tradycyjnie w Wielką Sobotę o godzinie 10:00 odbędzie się święcenie potraw , przed figurką NMP Fatimskiej
Jak co roku w Łącku pod figurą będzie święcenie pokarmu

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ